The Dovetailing of Residential Architecture and Landscape Design

In the beautiful village of Marston Mills sat an outdated home overlooking the harbor. The house did not compliment the views or fulfill our clients’ needs, so they reached out to us looking for a complete overhaul. Together we decided to demolish the current home and build a new one from the ground up. Our client requested classic shingle-style Cape Cod architecture for their new home. Their other requests included maximizing the views, while also building a pool and pool house with kitchen, bathing and dressing rooms.

As always, we listened to our clients needs and incorporated their wishes and ideas into the entire property—not just the house. We developed a plan that seamlessly integrated the architecture and the landscape design. Everything needed to be cohesive. For this project, we carefully planned out where the house, pool house and pool would sit on the property without compromising views.

In order to provide a graceful transition to the pool from the main house, we layered the terraces that led down to the pool to blend nicely with the rolling topography. We placed the pool house discreetly to the side so each room in the main house had a clear view to the ocean. Doing this also allowed the pool house to become the foreground to the harbor when our clients were on the terrace or the pool deck. We also detailed the pool house to correspond with the house vocabulary ensuring design continuity.

231 BNR_Back Ext Close Up

We worked closely with the landscape architect, Sudbury Design Group, to marry the multiple layers of hardscape and indigenous plantings to create a dynamic end-product.

We were happy to be able to collaborate on this project with the talented Ally Coulter Designs who made the interior of the house become a beach-themed haven and the Lagasse Group who crafted our designs into a beautiful home the family can enjoy year round.

231 BNR_Sitting Room

Read more about the interior of the house, specifically the creativity needed for the kids bedroom, in a previous blog post. To see the portfolio page on this lovely home visit this page.